Want mijn kind kan dat al lang…

Ik denk dat iedere ouder het wel kent, vooral als ze vrienden hebben met kinderen in dezelfde leeftijd. Het continue vergelijken van hun kinderen.

Waarom hebben mensen deze behoefte toch steeds? Waarom kunnen we onze kinderen niet gewoon zichzelf laten ontwikkelen in hun eigen tempo. Hoe kan het toch dat we op onze tenen getrapt zijn als iemand zegt dat haar kind iets al wel kan terwijl die van jou dat nog niet doet?

Ik ben gezegend met twee kinderen die zich vooral op motorisch gebied erg snel ontwikkelen. Abbygaehl zat, stond, kroop en liep aan de hand voordat ze zeven maanden oud was. Archie liep los toen hij pas elf maanden oud was.

Maar doordat er zo’n continue strijd is over wie zijn kind nou het eerste is met kruipen, staan, lopen of praten durf ik het bijna niet te vertellen tegen een andere ouder als mijn kind weer iets nieuws heeft geleerd. Te bang om iemand op de tenen te trappen of dat ze denken dat ik aan het opscheppen ben. En dit is zo jammer want waarom kun je als moeder niet gewoon delen dat je zo intens trots ben op jouw kind zonder dat je daar meteen gedachtes achteraan krijgt als zullen ze nu niet denken dat ik aan het opscheppen ben? Of zal ik daar niemand mee kwetsen?

Zoals ik al zei was Abbygaehl erg snel op motorisch gebied, daarentegen duurde het wat langer voordat ze echt goed begon te praten, mede door drie oorontstekingen in vrij korte tijd. Ik heb me hier nooit rot over gevoeld, ze ontwikkelde zich nou eenmaal in haar eigen tempo. Daarentegen was ik des te trotser toen ze wel echte zinnen begon te vormen.

Niet dat ik hier nou een heilige in ben hoor, ik voel me soms ook onzeker en vraag me weleens af of mijn kind dat niet ook al zou moeten kunnen doen.

Maar kunnen we voortaan alsjeblieft elkaar en vooral elkaars kinderen in hun waarde laten? Blij zijn voor de ouders van wie het kind iets nieuws heeft geleerd in plaats van jaloers zijn en onzeker te worden? En onze kinderen rustig de tijd geven om zich te ontwikkelen?

Voel jij je wel eens onzeker of jaloers op dit vlak?

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. mei 12, 2019

    […] post waarop het meest geklikt werd in week 18 was de post met de uitdagende titel: Want mijn kind kan dat al lang op het blog […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *