What about sharenting?

Ik was gister op YouTube wat filmpjes van “Hello Morning” aan het terug kijken (aanrader trouwens, worden interessante dingen besproken en ze hebben leuke discussies) toen het woord sharenting voorbij kwam. Blijkbaar heb ik de afgelopen jaren onder een steen gelegen want ik had er nog nooit van gehoord en het filmpje bleek in 2017 al geüpload te zijn.

Maar goed, sharenting dus. Hetgeen dat het grootste gedeelte van de ouders tegenwoordig doet. Het is namelijk een combinatie van sharing en parenting. Ik persoonlijk ken geen ouders die geen foto’s van hun kinderen op social media deelt. En soms ook nog het liefst met gigantisch gênante verhalen erbij. Ontzettend grappig voor de mensen die het lezen natuurlijk, maar hoe leuk is het voor jouw kind als het oud en wijs genoeg is om te begrijpen dat het eigenlijk gewoon voor gek staat, voor de hele wereld om te lezen en zien?

John en ik hebben er heel bewust voor gekozen geen foto’s te delen van de kinderen waar ze herkenbaar op staan. We hebben ooit, toen Abbygaehl net geboren was één foto van haar, waar je haar gezicht op zag gedeeld en die heb ik heel snel weer verwijderd omdat het voor mij gewoon niet goed voelde.

Begrijp me niet verkeerd, ik zal er nooit iemand op aankijken als die wel veel foto’s van zijn of haar kind op het internet deelt. Wij hebben alleen besloten een andere keuze te maken.

Het delen van foto’s en gênante verhalen over onze kinderen op internet is natuurlijk een beetje wat vroeger gewoon gebeurden in de buurt. Met je buurvrouw, vriendinnen of familie. Tegenwoordig reizen mensen meer, verhuizen vaker verder weg, dus dingen delen in het normale leven wordt nou eenmaal wat lastiger. En natuurlijk zijn we allemaal super trots op onze kinderen en willen we ze het liefst met de wereld delen.

Mensen vergeten volgens mij alleen soms dat dat dan ook is wat nu tegenwoordig letterlijk gebeurt. Je deelt de foto’s en informatie die je op internet zet met de wereld. Voor iedereen te zien, ook voor mensen die er niks mee te maken hebben en mensen die misschien zelfs nare gedachten en bedoelingen hebben.

Wordt er tegenwoordig niet een beetje te veel gedeeld? Zonder na te denken over de gevolgen hiervan en zonder na te denken over de privacy en authenticiteit van onze kinderen? Is het echt nodig om een situatie te delen waarin je kind een grote draak was en je hem het liefst achter het behang had geplakt? Als je je hart echt even moet luchten, is het dan niet beter om dit met iemand te bespreken die dicht bij je staat? Iemand die jouw kind kent en zowel jouw als jouw kind niet zal beoordelen en veroordelen over welke situatie dan ook?

Ik persoonlijk vind het best wel heftig dat er tegenwoordig zelfs een term is voor deze manier van gebruik maken van social media in combinatie met het ouderschap.

Hoe denk jij hier over? Delen we tegenwoordig te makkelijk en te veel op social media? Ben jij een “sharent” of deel jij het liefst zo min mogelijk over jouw kinderen?

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Jose schreef:

  Ik geef je groot gelijk. Tis taak van de ouders om de kinderen die weerloos zijn te beschermen, zowel tegen de “ genante” situatie, als tegen de mens die er misschien wel gekke of in mijn ogen, hele vieze gedachten bij heeft. Je kind heeft zeker als ze klein zijn, geen stem in of de ouder dit wel of niet deelt, gewoon niet doen dan.

 2. Kristof schreef:

  Strikt genomen deel ik zo weinig mogelijk van mijn kinderen of mezelf. Als ik iets deel is het meestal iets over mijn blog of iets dat ik grappig of interessant vond.
  Soms ben je natuurlijk gewoon even trots op de kinderen en deel je alsnog een fotootje…

 3. lodi schreef:

  Ik deel foto’s van mijn kinderen, maar nooit foto’s of verhalen waar ze zich voor zouden schamen, hun namen staan nergens. Ik heb dit met hun besproken en ze weten ook dat af en toe een foto hoort bij het bloggen wat hun moeder doet. Maar ook daarbij let ik zeker op wat online komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *