Waarom ASMR voor mij een life saver is

Vroeger, voordat ik zwanger raakte van Abbygaehl sliep ik altijd als een roosje. Als ik in bed ging liggen was ik binnen een paar minuten vertrokken naar dromenland en ik sliep gerust de hele nacht door zonder ook maar één keer wakker te worden.

Tijdens mijn eerste zwangerschap veranderde dit compleet. Ik had moeite met in slaap komen en ik lag gerust uren wakker. Niet omdat ik niet moe was, maar gewoon simpelweg omdat het me niet lukte weer in slaap te vallen. Wat uiteindelijk natuurlijk resulteerde in grote frustratie waardoor ik helemaal niet meer in slaap kwam.

Helaas is dit tot nu toe niet overgegaan en heb ik nog steeds regelmatig dat ik een paar uur per nacht wakker lig. Gelukkig kwam ik laatst tot de ontdekking dat er ASMR video’s bestaan, dat heeft echt mijn leven veranderd!

ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response en het is een tintelend gevoel dat meestal begint op je achterhoofd en zich in sommige gevallen uitbreid naar de nek en langs de ruggenwervels. Deze tinteling kan opgewekt worden door bepaalde visuele en auditieve prikkels. Denk bijvoorbeeld aan gefluister, ergens met de nagels op tikken, het geluid van een knippende schaar bij de kapper, iemand die aan het tekenen of schrijven is of wanneer iemand heel zorgvuldig cadeautjes in pakt.

Door veel mensen wordt ASMR als relaxend en rustgevend ervaren en veel mensen komen daardoor gemakkelijker in slaap, wat dus ook bij mij het geval is.

Er zijn tal van verschillende ASMR video’s. Bij de ene wordt er vooral gewerkt met visuele triggers, bij de andere juist met auditieve. In sommige video’s spelen “ASMRtist” zelfs een bepaalde rol. Ik moet eerlijk zeggen dat het laatste mij niet zo trekt, maar er schijnen veel mensen te zijn die daar juist heel rustig van worden.

Veel filmpjes zijn ook juist bedoeld om je te helpen een goede nachtrust te hebben. Vaak zijn het dan filmpjes met titels als “10 triggers to help you sleep”.

De meeste mensen kennen Bob Ross nog wel, de man met zijn schilder video’s. Ook tijdens deze video’s ervaren veel mensen de “ASMR tintelingen”.

Soms wordt er gezegd dat ASMR video’s iets seksueels hebben of seksuele bedoelingen hebben, dit is absoluut niet het geval en deze twee onderwerpen staan dan ook echt totaal los van elkaar. Als dat is wat je zoekt bij een ASMR video moet je echt nog even verder zoeken!

Ik gebruik het zelf meestal als ik merk dat ik niet meer in slaap kan komen. Ik zet dan een willekeurig ASMR filmpje aan op YouTube en binnen no time merk ik dat ik weer slaperig word en dat ik gewoon weer verder kan slapen. Een absolute life saver dus wat mij betreft, want ik voel me nu vaker veel beter uitgerust dan voorheen.

Ben jij bekend met ASMR video’s? En gaat jouw nachtrust er ook op vooruit door ASMR video’s te bekijken?

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Jose schreef:

  Wat gaaf, ik had er tot op heden nog nooit van gehoord.

 2. Naomi schreef:

  Nooit van gehoord nog, maar ik lag vannacht wel weer uren wakker (leuk joh, als de buren ’s nachts hun relatieproblemen uitvechten). Misschien volgende keer eens proberen.

  • mamappeltaart schreef:

   Nou zeg wat vervelend. Daar zit niemand op te wachten om getuigen van te zijn, laat staan ’s nachts als je graag zou willen slapen. Hopelijk heb je er de volgende keer baat bij en heb je niet zo’n last van ruziënde buren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *