Waarom ik niet mee deed aan Moeders voor Moeders

Iedere zwangere of moeder kent het denk ik wel. Moeders voor Moeders, een geweldige organisatie die urine inzamelt van vrouwen die tussen de zes en zestien weken zwanger zijn om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te kunnen helpen.

De urine van een zwangere vrouw bevat tussen de zesde en zestiende week het hoogste gehalte hCG (ook wel zwangerschapshormoon, het hormoon dat voor de twee streepjes of het plusje zorgt op een zwangerschapstest). Uit dit hormoon kan pregnyl gemaakt worden, een medicijn dat de eisprong stimuleert. Pregnyl speelt een grote rol bij de IUI behandelingen.

Moeders voor Moeders levert iedere week zeven grote blauwe flessen bij jou thuis af, waarin jij jouw urine op kan vangen. Deze flessen worden iedere week weer netjes opgehaald en je krijgt er nieuwe lege flessen voor terug, tot dat je de zestien weken hebt behaald en het programma ten einde is. Het is ontzettend makkelijk en je hoeft er zelf eigenlijk weinig voor te doen (behalve die urine dus op te vangen). Oh en nog een leuk extraatje, je krijgt als bedankje voor het meedoen een prachtige, zachte omslagdoek voor jouw kleintje.

Toch koos ik er bij Archie zijn zwangerschap voor om niet mee te doen. Enerzijds heb ik me hier heel schuldig om gevoeld, want hoe fijn is het dat je stellen kan helpen die niet zo gemakkelijk zelf zwanger kunnen raken? Anderzijds durfde ik het gewoon niet aan.

Tussen de zwangerschap van Abbygaehl en Archie heb ik namelijk tweemaal een miskraam gehad. De eerste miskraam was met 6,5 week, de tweede miskraam kwamen we achter bij de eerste echo, waarop geen hartactiviteit te vinden was.

Bij alle drie de zwangerschappen (die van Abbygaehl en van de twee miskramen) heb ik mij zo snel mogelijk aangemeld bij moeders voor moeders, want ik wou zo lang mogelijk mee doen. Bij Abbygaehl heb ik netjes alle tien de weken doorlopen, maar bij de miskramen liep dit natuurlijk wat anders.

Wat het voor mij ontzettend pijnlijk maakte is dat je als moeder zijnde zelf Moeders voor Moeders moet bellen om aan te geven dat je moet stoppen met het opvangen van de urine omdat je simpelweg niet meer mee kan doen. Omdat je je kindje zojuist bent verloren.

In beide gevallen was ik zo overstuur en zo “heartbroken” dat ik John liet bellen. Maar beide keren wou degene aan de telefoon nog van mij persoonlijk horen dat ik echt een miskraam had gehad. Dit is niet iets dat je uit wilt spreken op zo’n moment, het liefst zou je namelijk je kop in het zand steken en doen als of het helemaal niet gebeurt is, ook al is dat natuurlijk geen optie.

Om deze reden koos ik ervoor om niet mee te doen aan Moeders voor Moeders toen ik zwanger raakte van Archie. Enerzijds was ik ontzettend bang dat het weer fout zou gaan en ik kon het echt niet over mijn hart verkrijgen om nog een keer zo’n telefoontje te moeten plegen. Anderzijds wou ik gewoon van de tijd die ik wél zwanger was vol op kunnen genieten.

Mocht ik ooit nog zwanger raken ben ik wel van plan weer mee te doen aan Moeders voor Moeders want ik vind het echt een geweldige organisatie. Wel denk ik dat ik eerst af wil wachten tot dat ik een goede echo heb gehad. En of dit nou bij zeven of pas bij twaalf weken is, dat weet ik nog niet. Ik denk maar zo, iedere dag dat je mee doet telt mee!

Heb jij meegedaan aan Moeders voor Moeders?

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

  1. nicole orriens schreef:

    Tsjonge, dat is ook niet zo fijngevoelig van ze… Ik kan me voorstellen dat dit afschrikt.

  2. Henriëtte schreef:

    Ja, vanaf mijn derde zwangerschap (bij de eerste 2 was het in onze regio nog niet mogelijk) meegedaan. Die helaas ook in een miskraam eindigde. Zelf gebeld en de mevrouw was heel begripvol. Kreeg uiteindelijk nog een bloemencadeaubon thuis gestuurd. De 3 daarop volgende zwangerschappen ook mee gedaan. En nu is ons gezin compleet 😉

  3. Bertine schreef:

    Ik snap je heeeeeel goed!! Je hoeft het nu niet telefonisch te doen he, je kan via het contactformulier op de website het afzeggen. Dat is veel fijner natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *